Ventall "Décimas" del carril de Mataró

C1.tif
Ventall-1.tif

Títol

Ventall "Décimas" del carril de Mataró

Matèria

Col·lecció d'Imatgeria popular de Xavier Nubiola. Ventalls

Descripció

El primer tren tirat per la locomotora tipus Mataró, amb el seu tènder, un vagó auxiliar i quatre cotxes de passatgers de 4 compartiments independents. El cotxe més a prop de la màquina indica 2ª classe. El maquinista i el fogoner tripulen el tren. Tot molt ajustat a la realitat, això vol dir que l’autor del dibuix va veure el primer tren realment. Dos dècimes

Font

Forma part d'un ventall junt amb la imatge de "Felicitación" de l'estació de Granollers

Editor

Editor: José Lluch, Barcelona

Data

1850 aprox

Relació

Els germans Àngel i Lluís Millà Reig van editar l'any 1946, per commemorar el centenari, una estampa inspirada en quest ventall amb el títol El Carril de Mataró 1848-1948 (Edicions Gràfiques Millá. Exemplar acolorit a ma segons el dibuix d’un ventall de l’època). També es troben sense acolorir. La locomotora és fidel a la imatge del ventall d’època en què està inspirada, però els cotxes de viatgers estan canviats pels del Tren del Centenari. 
La Llibreria Millà continua activa al carrer Sant Pau, 21 de Barcelona, a l'atenció de Lluís Millà Salinas (besnet de Lluís Millà Reig), que explica que els dos germans pintaven les estampes a mà amb aquarel·la.
Els Millà també la van publicar en un desplegable entre las pàgines 28 i 29 del llibre El Carril de Mataró al Directo de Madrid, i amb algunes diferències en el llibret El Carril de Mataró. Historia anecdótica, ilustrada, del primer ferrocarril de España.

Format

½ full de ventall en blanc i negre. Mides: 22 x 16 cm.

Idioma

Castellà

Identificador

IC01